16-07-11

't Is maar één euro mama!

't Leven is niet duur, écht niet!
En sinds de komst van de euro is er niks duurder geworden, helemaal niet, da's allemaal inbeelding!

euro-munten.jpg

Ehwel, ik kan mij niet inbeelden dat wij vroeger 2.340 BEF zouden betalen om een namiddagje met vier personen te gaan zwemmen in een 'subtropisch' zwembad...

En ook niet dat ons moeder 1.563 BEF zou betaald hebben voor een onnozele filter voor de vaatwasmachine...
Ach nee, want wij wasten toen nog de vaat met de hand...

En dat een koffietje met een onnozel speculooskoekje 101 BEF kostte?
Of dat een brood meer dan 100 BEF kostte?

't Is allemaal inbeelding...

21:29 Gepost door Bientje | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

Commentaren

Mijn man rekende gisteren ook hoeveel een hapje bij de traiteur kostte. Zo in een glaasje kostte 2€50 dus 100F.
Als je dan 10 gasten hebt en je wil er voor elks twee reken maar uit en dan heb je nog niets gegeten of gedronken!
De jongeren zullen er aan wennen maar wij blijven toch rekenen.
Mijn grootmoeder deed dit ook toen de cent, frank werd.
Groetjes.

Gepost door: Emmy | 16-07-11

Reageren op dit commentaar

Bientje,als je die euro's omrekent naar onze oude franken dan val ik ook dikwijls achterover. Het klinkt allemaal zo weinig als je betaalt in euro's.

Gepost door: magda | 16-07-11

Reageren op dit commentaar

alles is verdubbeld sinds de euro
je geeft nu 20 euro uit alsof het niks is maar t is wel bijna 1.000 fr.

Gepost door: fotorantje | 16-07-11

Reageren op dit commentaar

Natuurlijk was alles ook wel veel duurder geworden als het nog gewoon in franken of guldens betaald moest worden...maar inderdaad...met die euro's is het allemaal wel érg hard gegaan..ik zei in het begin, toen die euro's er net waren, dat het leek alsof de winkeliers die lage bedragen er niet op durfden zetten..want een bosje bloemen voor 1euro15 ( wat ze eerst omgerekend hier echt kosten)..dat zal veel te goedkoop hebben geleken...dus werd dat algauw 2 euro...maar dat is wel een heel verschil, van 2gulden95 naar 4 gulden40! En nu zijn de bloemen nog veel duurder geworden!
Okee...dan koop je op een gegeven moment geen bloemen meer...of niet meer elke week..niet zo erg, maar met het fruit ging het precies hetzelfde..!! en geen fruit meer eten is toch een stuk minder! En uiteraard volgden alle andere levensmiddelen,pretparkkaartjes, kleding enz. dezelfde trend.
Ik reken niet meer om...daar word je alleen maar mismoedig van!
Liefs!

Gepost door: mizzD | 16-07-11

Reageren op dit commentaar

vroeger stak je 20 frank in je winkelkar en nu 2 euro. Da's 80 frank hé! Ok, je krijgt het terug achteraf, maar toch...
En toen ik klein was kostte een kadootje voor een verjaardagsfeestje, zo'n 99 frank en dat was veel, nu zijn het bonnen van de Fun van 12.50, da's 500 frank hé!
Pffft.....

Gepost door: inge | 16-07-11

Reageren op dit commentaar

Als je begint om te rekenen word je onnozel!

Gepost door: Jientje | 17-07-11

Reageren op dit commentaar

Ja Bientje t is zo! En de kinderen staan daar idd niet bij stil , maar één euro is 40 frank, dat is veertig keer meer dan hetgene wij vroeger kregen voor de zondag! Uiteraard kan je de tijden niet meer vergelijken, maar bon! Als je vergelijkt wat een gehaktburger kost dan is het niet eens veel goedkoper meer dan een biefstuk! Over fruit dan nog maar te zwijgen! Als ik naar de markt ga heb ik voor 1000 fr fruit mee en daar kunnen we dan met moeite een weekje mee door! En dan moeten we gezond leven! Geen wonder dat mensen al eens een blikje zwanworstjes op tafel zetten met goeikope sandwichkes van de lidl!
groetjes

Gepost door: christa | 17-07-11

Reageren op dit commentaar

Het leven is heel erg duur geworden! Ook de rekeningen die we krijgen gaan ieder jaar minstens een paar euro omhoog! En wij mogen ze betalen! Grrrrr...
Groetjes!

Gepost door: lena | 17-07-11

Reageren op dit commentaar

En toch..... ik weet niet of het echt klopt.
Als ik om me heen kijk, dan zie ik dat de meeste mensen nu veel meer koopkracht hebben dan toen ik een kind was - da's natuurlijk wel bijna meer dan een generatie verschil, en dekt een veel langere periode dan die van de euro. Trek daar dan nog een heleboel uitgaveposten af die vroeger niet eens bestonden (gsm + abonnement, internet, multimediaspelers, computers, ...), en het verschil in wat een mens te besteden heeft nu t.o.v. vroeger wordt nog groter.
Het probleem is voor een deel de druk die iedereen onbewust ervaart vanuit de maatschappij om vooral de kinderen niets tekort te doen t.o.v. de buren, de klasgenootjes, de vrienden, en natuulijk ook omdat er gewoon zoveel IS.
Maar gaandeweg overstijgt mijn reaktie eigenlijk wat je bedoelde met je postje: ik vind bijvoorbeeld een onnozele koffie eigenlijk ook geen 2.5 EUR waard. En als je 'maar' zoveel moet betalen, dan heb je het nog getroffen.

Gepost door: Geert | 17-07-11

Reageren op dit commentaar

Ik denk dat wij blijven omrekenen. En dan schrik je wel ja. De generatie na ons, die nooit iets anders dan euro's gekend hebben, die vinden dit waarschijnlijk heel normaal.

Gepost door: Ellen | 17-07-11

Reageren op dit commentaar

Ik denk dat wij blijven omrekenen. En dan schrik je wel ja. De generatie na ons, die nooit iets anders dan euro's gekend hebben, die vinden dit waarschijnlijk heel normaal.

Gepost door: Ellen | 17-07-11

Reageren op dit commentaar

Als ik je postje lees, dan kan ik je alleen maar gelijk geven hoor Bientje. 't Is allemaal zo verschrikkelijk duur geworden en ik betrap mezelf er vaak op dat ik bepaalde dingen gewoon aan mij laat voorbij gaan, juist omdat ik weiger om er zo veel voor te betalen. Net zoals Geert het over die koffie heeft. Heel vaak is hij voor die 2,5 € zelfs niet te drinken, zoo slecht. Of pasta. Koop zelf eens een pak spirelli in de supermarkt. Dat kost je amper iets, maar ga het eens eten, dan betaal je minstens 15 €, en zoveel groentjes of vlees/vis zit er dan meestal nog niet eens bij. En dat komt al gauw overeen met 600 oude Belgische franken. Voor 1 schotel. Ga dan met z'n 4-en ... Ik kook tegenwoordig veel liever en vaker zelf. En als we het dan nog eens gaan hebben over nutsvoorzieningen :-) Ik begrijp heel goed dat sommige mensen moeite hebben om de eindjes aan mekaar te knopen. Als je met z'n 2-en een redelijke job hebt, valt het uiteindelijk allemaal nog mee en kun je het nog bekostigen. Wij brave Belgen, zeuren wel, maar uiteindelijk leggen we ons bij alles neer he.

Gepost door: Stefanie | 19-07-11

Reageren op dit commentaar

Met wat Geert zegt ben ik niet helemaal akkoord. Vroeger spaarde men gewoon véél meer ... en je kan niet ontkennen dat alles gewoon veel duurder is, ook al verdienen we meer, het is niet in evenredigheid ... Kijk eens naar de prijzen van de huizen!! Ik weet niet hoe onze kids dat zullen doen! Het is ook een trend aan het worden dat zij lang thuis blijven ... omdat het goed is thuis, ja natuurlijk dat ook wel, maar ook uit noodzaak omdat men moet sparen voor dat huis van later ... en gisteren was ik in de colruyt, dé tijd van de kersen, kosten nu meer dan 10 euro per kilo!! Ewel, ik koop soms wel duur fruit, maar dat vond ik erover!

Gepost door: patsy | 21-07-11

Reageren op dit commentaar

Hier zie je bij dat soort fruit tegenwoordig steeds vaker de prijs per ons...dan lijkt het niet zoveel, maar weeg eens een ons kersen af...met twee handjes zit je al aan een half pond! pfff en dan wordt het nóg duur!

Gepost door: mizzD | 21-07-11

Met grote bedragen reken ik soms nog terug naar oude franken maar niet bij de dagelijkse boodschappen. En gelukkig maar want alles is inderdaad een pak duurder geworden.

Gepost door: Nana | 02-08-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.