13-11-09

De nieuwe verkeersregels.

De verkeersregels zijn gewijzigd, wisten jullie dat al?
Voorrang van rechts geldt niet meer, over een volle witte lijn mag je tegenwoordig rijden, door het rood mag je ook cruisen
en vanaf deze week mag je zelfs ongestraft fietsers morsdood rijden...
Maar alles hangt wel een beetje van je auto af hoor!

Verkeersregels volgens hiërarchie noem ik dat.
Hoe groter en nieuwer de auto, hoe meer rechten de chauffeur zich toeeigent op de weg.
Met een Audi Q7 of een Porsche Cayenne hoef je je aan geen enkele snelheidslimiet te houden, je mag mensen vrijelijk de pas afsnijden,
je mag bellen mèt je gsm aan je oor...
Al denk ik dat je als eigenaar van zo'n wagen toch nog wel wat centen overhoudt voor een handsfree kit of een bluetooth oortje?
Je mag ook voorrang van links nemen en daarbij je tegenligger ijzig in de ogen blijven kijken...

Met een grote, niet meer zo nieuwe wagen maak je ook nog wel wat indruk, maar niet op die grote jongens hierboven genoemd hé?
Op de kleinere wagentjes.

Als kleiner nieuw wagentje moet je al beginnen opletten.
Hier kan de chauffeur alleen nog de kleine oude modelletjes gaan imponeren of een eenzame fietser...

Dus met een klein, rood en geblutst Toyota Starletje van naar schatting twintig jaar oud ben je precies opgejaagd wild in het verkeer...
Dan voel je pas goed dat de wet van de jungle heerst op de weg in plaats van onze degelijke verkeersregels.
En dan ben je héél soms weer de sterkste tegenover één van de grote jongens die denkt dat hij je zomaar eens (volledig onreglementair trouwens)
de pas kan gaan afsnijden.
Wanneer je het met een ijzige blik op je tegenstander gericht NIET laat gebeuren.
Want ik heb véél minder te verliezen in mijn geblutst vervangwagentje van twintig jaar oud dan hij in zijn glanzende Porsche.

Commentaren

Pfieuw, ik denk dat jij geen verwarming nodig had in je auto vandaag. Dat noem ik eens een postje stoom aflaten ;-)
En gelijk heb je!
Nondedomme!

Gepost door: inge | 13-11-09

Reageren op dit commentaar

Juist niet... we hebben ook zo'n grote Toyota Landcruiser gehad...en toen hadden we dus geen cént over voor wat anders...gelukkig zat er al een oude carkit in! haha! Maar wij reden wél netjes hoor, niet álle terreinwagenbestuurders zijn zo asociaal...écht niet! Die asociale en brutale...die vind je in elk type wagen...en ze zijn pas écht asociaal als het een auto van de zaak is volgens mij...als het hen zelf geen geld kost als ze schade rijden.
Wél een oud vervangwagentje hoor...van een garage? Hier zijn de vervangwagens meestal toch een stuk nieuwer!
Liefs!

Gepost door: mizzD | 13-11-09

Reageren op dit commentaar

Onze postjes sluiten perfekt bij elkaar aan. Bij die dikke auto's is het zelfs nog wat erger dan je schrijft: vaak kunnen ze de breedte niet inschatten en nemen dan maar een deftige marge. Met als gevolg: driekwart van de breedt van de weg (als grote auto) plus 1 meter (uit onbekwaamheid) is voor hen.
Ooit, ik was nog maar 21, en had een aftands 2pk-tje, was er zo'n mastodont die dacht dat ik ook wel zou wijken, ik was klein en hij was groot. En toen ik mijn ongenoegen kenbaar maakte zette hij nog een felle bek op ook. Meer had ik toen niet nodig, ik zou de week nadien een andere auto hebben - ook een 2pk: hij stond dwars over de baan aan te schuiven en lachte mij uit, ik ben een meter of 3 achteruitgereden, nam mijn aanloop en reed hem moedwillig en bewust in de flank. Nè ! Hij was plots heel wat stiller. Ik ben voortegereden en heb er nooit meer iets van gehoord.
Niet netjes natuurlijk, maar 'k heb er nog deugd van :-)

Gepost door: Geert | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

Het spijt me... maar dat vind ik dus echte onzin...dat mensen in grote wagens hun breedte niet in kunnen schatten...ik heb eerder de ervaring dat mensen in hele kleine autootjes dat niet kunnen...hun lengte trouwens ook niet...als je soms ziet hoe die dinkytoys geparkeerd staan...in die plekken had ik onze Landcruiser 1½x gekregen. In die grote auto's zit je zo hoog, dat je juist een prima overzicht hebt..nooit problemen gehad met parkeren, kreeg 'm in de kleinste gaatjes. Er wordt veel te generaliserend gedaan over SUV-rijders hoor...dat is hetzelfde als zeggen dat alle AUDI-rijders asociaal rijden...wat ook zo is, maar er is wel eens een enkele uitzondering...hè Geert? hahahaha!
Sorry...kon het niet laten dit nog even op te merken...ik vind gewoon dat álle verkeersdeelnemers eens in de twee jaar een opfriscursusje over de regels zouden moeten doen met een daarbij behorend praktische rijtest, met als sanctie bij zakken echt hun rijbewijs tijdelijk innemen. Maar ja...men legt zich liever neer bij al die verkeersslachtoffers dan geld vrij te maken voor maatregelen er tegen.
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

Wel Mizzke Daar ben ik het nu eens mee eens! Het opfrissen van de verkeersregels én praktische testen om de zoveel jaar! Net als bij een EHBO-cursus! 't Is tè belangrijk!
Maar jij reed toch niet met een Q7 of een Cayenne? En ik zeg ook niet dat alle SUV-rijders onsportief rijden hé! En dat van de breedte van je wagen kennen... dat is een feit voor groot en kleine wagentjes met chauffeurs die niet genoeg op de baan komen!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

Als MizzD gelijk heeft is de werkelijkheid nog erger dan ik dacht. Dan wil het gewoon zeggen dat ze niet opzij WILLEN en er van uitgaan dat de kleinere wagen wel zal wijken.Zoals deze morgen op de karking van de Makro: een zware SUV had geen enkele moeite gedaan om de plaats keurig in te nemen tussen de twee lijnen aan de zijkant. Hij nam gewoon twee plaatsen in, door demonstratief precies in het midden dan die twee parkeerplaatsen te gaan staan.
Zelf ben ik dan ook minder overtuigd van het nut van zo'n tweejaarlijkse of vijfjaarlijkse test. Het is de mentaliteit die verkeerd zit. Veel chauffeurs kennen maar al te goed de verkeersregels, dat merk je als iemand ánders ze overtreedt. Want die verkeersregels gelden alleen voor een ander, niet voor henzelf.
Ik kan er niet aan doen Mizzke, hoewel ik weet dat ik ze niet allemaal over dezelfde kam mag scheren, is de neiging soms toch eht wel groot. Komt daarbij nog dat - in de omgeving waar ik woon, naast Deurle en Sint-Martens-Latem - veel van die 4x4-rijders bovendien nog eens Frans spreken ook. Om zich nóg beter te onderscheiden van de rest.

Gepost door: Geert | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

Goh... dat schreef ik nu net bij jou ook Geert! het gaat inderdaad om de mentaliteit van de bestuurder...en ik zie dan dus heel veel Altootjes en Matizjes en Micraatjes die lekker makkelijk midden in een parkeerplek voor twee auto's gaan staan hier in de straat, waar het dus gewoon achter elkaar parkeren is he...dat betekent zúlke gaten waar geen enkele auto meer in past en dat ze dus hun buren het maar lekker uit laten zoeken, die mogen dan in een andere straat gaan parkeren. Mensen die je vriendelijk gedag zeggen, maar als het erop aankomt op die manier wel behoorlijk asociaal bezig zijn. Óf...ze kunnen gewoon niet parkeren ( het zijn vaak bejaarden of, tja, het moet gezegd, vrouwen haha ik zeg dat niet graag, maar ja, de mutsen geven het zelf maar al te vaak toe)...maar dat zou óók met een cursusje opgelost kunnen worden hè. Beetje weten hoe groot je auto is hebben alle bestuurders profijt van.
Maar we vervallen nu in slechts bepaalde groepen verkeersdeelnemers...het zijn echt niet enkel dié voertuigen, die hele grote of die hele kleine die de ongelukken veroorzaken. Het gaat om de bestuurders...vooral jongeren en bejaarden mensen veroorzaken veel ongelukken...men heeft al een stap in de goeie richting gezet met dat puntensysteem voor jongeren...elke overtreding kost ze een punt van de 5...bij 5 moeten ze opnieuw examen doen. De medische keuring van bejaarden zou wat dat betreft ook gunstig moeten werken...ware het niet dat die geen fluit voorsteld..heb laatst gehoord wat dat zo'n beetje inhoudt en ik denk dat een zwaardemente daar nog doorheen zou komen! Gemiste kans hoor!
Maar leuke discussie dit wel! :-)))))

Gepost door: mizzD | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

Oh ja... nee, geen Q7 of Cayenne...dat zijn de zogenaamde Kalverstraatsuvs haha...maar die Toyota Landcruiser die wij hadden, met extra grote wielen, was nog een stukje groter. Maar wij reden er heel netjes mee...als vriendlief wilde scheuren ging ie wel naar zo'n offroadcircuit...maar dat doen die lui met die Kalverstraatsuvs niet hoor...bang dat er modder op komt! hahahaa!

Gepost door: mizzD | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

En nog een keer oh ja... we zijn door een al wat oudere bestuurder met zijn Mercedes eens op een bergweg in Frankrijk bijna het ravijn in gestuurd, omdat die meneer dacht dat ie er wel gewoon langs kon...of dat wij met die terreinwagen wel langs zo'n ravijnwand konden rijden of zo. Zo'n wagen ís nu eenmaal gewoon echt breed Geert..breder dan een normale wagen...het is geen niet willen, het is gewoon niet kunnen vaak!

Gepost door: mizzD | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

heb met 'plezier' je postje gelezen en eveneens de reacties
maar k meng mij niet in de discussie :-))
je hebt zowiezo bij beide partijen verantwoorde en onverantwoorde chauffeurs

Gepost door: fotorantje | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

Dit was duidelijk eens nodig om wat stoom af te blazen, maar gelijk heb je. Het kan maar deugd doen en liever op een postje dan in 't verkeer :-).

Gepost door: Jytte | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

Bientje, oei er wordt hier nogal stoom afgelaten.Maar je hebt gelijk.In het verkeer worden er veel regels aan de hielen gelapt.Een strenger toezicht zou al veel helpen en een regelmatig toezicht ook.

Gepost door: magda | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

Hoi zusje! Hihihi! Wat een discussie hier! Maar er zit wel veel waarheid in van iedereen!
Groetjes!

Gepost door: lena | 14-11-09

Reageren op dit commentaar

"De bestuurder zou 90 km/u gereden hebben, waar maar 70 mocht. De jongeman uit Gentbrugge had volgens het parket ook te veel gedronken: hij was in ieder geval genoeg onder invloed om zijn rijbewijs onmiddellijk te laten intrekken.

"De chauffeur heeft de bocht wellicht fout ingeschat en de controle over het stuur verloren. Hij reed in de gracht en botste daar tegen een muurtje", zegt Annemie Serlippens van het parket van Gent. "Hij reed eerst in op een duiker, waarop de wagen naar links afweek en achter op de fietsers inreed."

Over die duiker hoor je niks in het nieuws he? En wat zat die duiker daar te doen, vraag ik mij ook af ...

Maar goed, serieus nu ...

Bientje, die jongen komt er niet zomaar vanaf zenne, hij mag voorlopig niet meer rijden en moet nu de rest van zijn leven voort met de wetenschap dat hij 3 mensen hun leven heeft afgenomen, dat mag je ook niet onderschatten hoor.

Maar ik vermoed dat het je allemaal effe te veel werd, en dat het ne keer van je lever moest. Het is ook geen makkelijke weg waar jij elke dag langs moet naar je werk he? Ik denk dat je daar echt wel moet durven want dat je anders heel lang kan staan wachten om over de weg te geraken op sommige punten ... en daar kan ik ook zot van komen!

Gepost door: Tina | 15-11-09

Reageren op dit commentaar

Missing you Guys Have not heard from you or your sister in a long time. I hope all is well with both of you.

I got a new puppy. Come on over. She is adorable.

I sure wish I could speak Belgian. I think this post is about cars and nice cars at that. Am I right?

Gepost door: Christine | 18-11-09

Reageren op dit commentaar

Het is tegenwoordig idd niet altijd even leuk om op de baan te zijn. Gelukkig rij ik meestal niet tijdens de spitsuren want ik denk dat het dan nog een pakske erger is.

Gepost door: Nana | 18-11-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.