07-06-07

Opvoeden.

Ik vind opvoeden best wel een moeilijke taak en die het tegendeel durft te beweren liegt.
We willen de kids waarden meegeven die we zelf ook belangrijk vinden, we willen ze wat discipline aanleren om te kunnen voleinden waar ze aan begonnen zijn. We willen ze vormen tot mooie mensen met een eigen karakter maar met respect voor anderen... en we willen vooral niet dat het fout loopt met ze!
We leven echter in een maatschappij die sinds onze jeugd toch wel heel erg geëvolueerd is en waarbij nieuwe elementen een rol gaan spelen bij het opgroeien: internet, drugs, soa's, aids,... Het zijn stuk voor stuk dingen waar onze ouders zich nog het hoofd niet moesten over breken in onze opvoeding, behalve druggebruik misschien. Hoewel ik eerlijkheidshalve moet toegeven dat ik nooit ben geconfronteerd geweest met drugs toen ik een tiener was! Ik zou niet geweten hebben hoe ik er aan moest komen, was er ook totaal niet in geïnteresseerd.

Op seksueel gebied is er ook heel wat veranderd en hoe moet je dat in godsnaam allemaal beginnen uitleggen aan zo'n opgroeiende tiener? Het lijkt wel een mijnenveld waar ze doorheen moeten... Het is beangstigend, zowel voor mij als voor hen.
Een beetje vanuit deze onmacht, zeker niet uit gemakzucht, heb ik een tijdje terug een boek gekocht
"Het opgroeiboek voor meisjes" - Alles wat jonge meisjes moeten weten over hun veranderende lichaam en gevoelens - geschreven door Lynda & Area Madaras. Ik heb het eerst zelf gelezen en ga het nu aan Paulien geven of gewoon laten rondslingeren, dat is soms de beste kans dat erin gelezen wordt!
Alles komt aan bod in het boek, niets wordt uit de weg gegaan, en het is in verstaanbare taal geschreven voor kinderen en ouders vanaf 8 jaar. Een aanrader!

opgroeiboek meisjes opgroeiboek jongens

Klik op de cover voor meer informatie over de boeken. Het wordt uitgegeven door de Standaard Uitgeverij en kost 17,95 Euro.
Blijkbaar bestaat er ook een versie voor jongens, maar daar zal ik nog even mee wachten, ons kleinste manneke is nog zo heerlijk kind!

17:30 Gepost door Bientje | Permalink | Commentaren (11) | Tags: seks, kids, opvoeden, boek |  Facebook |

Commentaren

Nee.. ik zal zéker niet beweren dat opvoeden gemakkelijk is...! Je krijgt bij van alles een gebruiksaanwijzing, maar bij kinderen niet! Je kan zomaar de functie van 'ouder' gaan bekleden...zonder wat voor vooropleiding dan ook!! Maar mensen die zelf al een goede opvoeding hebben genoten hebben een voorsprong in hun eigen opvoedende taak denk ik...je geeft je kinderen automatisch al het één en ander aan normen en waarden mee door je eigen gedrag hè! Moet zeggen...in mijn tienerjaren waren er ook al heel veel van die 'verleidingen'...en ik heb er ook aan kunnen weerstaan, eigenlijk ook zonder erg! :-))) De één heeft daar meer belangstelling voor dan de ander...ligt niet alleen aan de ouders natuurlijk...ook wel aan het soort kind! Je kunt ook niet alles voor wezen...maar sturen voor een groot gedeelte kun je wel denk ik! En zo'n boekje lijkt me niks geen kwaad kunnen...náást je eigen goeie voorbeeld!
Enfin...ik heb mijn 'opvoedende ervaring' alleen maar uit studieboeken en een beetje uit werk-ervaring, dus ik weet er niet zo heel veel van. ;-) Maar gezond verstand, respect hebben voor elkaar en open en eerlijk zijn naar elkaar toe lijkt me altijd een goed uitgangspunt! :-))))
Lieve groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 07-06-07

Reageren op dit commentaar

Ziet er heel goed uit dat boek.
Meisjes zijn er ook wel sneller bij om zo'n vragen te stellen, dan jongens (denk ik).

Gepost door: els | 07-06-07

Reageren op dit commentaar

Bientje Ik ben hier even komen bijlezen want het was weer een tijdje geleden dat ik een blogronde deed.

Ja de opvoeding van de kids is een serieuse taak hè en dit loopt niet altijd van een leien dakje.
Ik kan er van meespreken.
Met een koppige dochter in huis is er altijd werk in de winkel hoor.
En van de sexuele opvoeding denk ik wel dat die van ons rap mee zal zijn.
Die is nu al op ontdekking als ze in bad zit en telkens vraag ze dan zoiets waar je dan van denk hoe moet ik dat nu weer uitleggen.
Ik denk dat ik ook zo'n boek zal kopen maar nu nog niet hoor.
Nog enkele jaren wachten want ze worden nu al te vlug groot.


Nu heb ik hier alles weer netjes gelezen.
Ik wens jouw nog een fijne avond toe.
Groetjes

Gepost door: Angélique | 07-06-07

Reageren op dit commentaar

Ik kom je een fijne avond toewensen en voor morgend een fijne vrijdag.
Liefs

Gepost door: blogvinder | 07-06-07

Reageren op dit commentaar

raar Hey Bientje

En geloof me, hoe open je ook bent, je kids vinden het raar om te de 'termen' en gevoelens ivm sex te moeten horen van hun eigen ouders ... precies of ze zich generen in jouw plaats

Gepost door: patsy | 07-06-07

Reageren op dit commentaar

opvoeden, een waar mijnenveld... Ja, dat zijn zorgen voor later denk ik dan uit gemakzucht, heb voorlopig de handen vol met Deugnietje die heeft 'ontdekkingsdrift' en wil alles uitproberen. Tot schilderen in de auto toe! Kom maar eens kijken! En neen ik ben niet uit mijn dak gegaan, maar hij is wel goed zijn les gelezen, hij mocht al zijn speelgoed van die dag opruimen en na het eten direct in bed. En nu kan ik er al hartelijk om lachen.

Liefs,
Inge

Gepost door: Inge | 07-06-07

Reageren op dit commentaar

Hmmm, moeilijk onderwerp hé zus?
Maar zo'n boek lijkt me zeker geen slecht idee!
Enne als dat goed geschreven is, dan zou ik de andere versie ook maar kopen voor dat La bamba manneke!! Niet dat hij daar nu al aan toe is, maarre, het gaat snel hoor! Ge kunt het nog efkes op de kleerkast bewaren ook hé zus??

Gepost door: Jientje | 07-06-07

Reageren op dit commentaar

Oeioei zus!! Zwaar onderwerp hé!!
Het is inderdaad wel zo dat er nu nog veel meer is waar je rekening mee moet houden dan toen wij jong waren. Je kan maar je best doen hé zus en hopen dat ze op hun pootjes vallen. En zo'n boek zal alleszins ook wel geen kwaad kunnen. Zoals Jientje zegt, haal de jongensversie ook maar al in huis want voor je het weet is hij ook groot!!!
Groetjes!!!

Gepost door: lena | 08-06-07

Reageren op dit commentaar

bedankt een zeer moeilijk onderwerp en ook zeer gevoellig maar een goeide tip is altijd welkom .
prettig weekend

Gepost door: marij | 08-06-07

Reageren op dit commentaar

Inderdaad... opvoeden is een hele klus. Ik kan er van meespreken met drie opgroeiende zonen. Ik hoop alleen maar dat ze de juiste vrienden blijven behouden en zolang denk ik (of beter gezegd hoop ik) dat het wel zal lukken want wij ouders steken daar veel van onze energie in.

Gepost door: Margo | 08-06-07

Reageren op dit commentaar

Bientje, Kinderen opvoeden, de moeilijkste job die er bestaat !
Maar die boeken zien er wel praktisch uit. Maar je hebt gelijk dat je nog even wacht om Karel zo'n boek te geven.
Want voor je 't weet spant ie alle meisjes voor z'n karretje. Haha.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 08-06-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.